Thursday, June 23, 2011

Kerna Sesuap Kucing..

kucing golek cecah sos pun sedap jgk..

sudah lama gua tak mengetuk papan pemuka yg ada abjad & nombor nih..nama dia pn gua sudah lupa..mouse ker?..eh ehh,mouse yg cinonet nih..yg besar gedabak nih gamaknya keyboard kot klu x silap gua..

kerna sesuap kucing..

pagi2 buta makhluk yg mempunyai lidah,mata,telinga,nafsu dan akal telah bangun menyahut panggilan azan..yg liat,seperti biasa bergebar totonya seolah setebal karpet kulit biri2 mongolia..orang agama bicara itu umpama menyaluti kulit babi..cara liberal mereka tidak bertoto,biar bertelanjang bulat sejok kandul telornya dipuput pendingin hawa..adakah gua ahlil sunnah ataupun liberal buta tuli?!..jgn tanya gua..gua tgh struggle skg ingin mengenali Yang Satu..

kerna sesuap kucing..

gua melangkah keluar dgn Bismillah sambil berselawat..kerja gua mmg memerlukan doa dan pelindung..kerja gua bukanlah memburu komunis ataupun berjalan kengkang manja ats runway..kerja gua menjadi ejen kolar biru utk penduduk utara hingga ke selatan..kucing?..a'ah banyak kucing mati melintas lebuhraya tanpa melihat kiri dan kanan..tapi sangkaan gua meleset kerna kucing ada 9 nyawa..panjang umur ko kucing sambil gua menggeleng kepala..

kerna sesuap kucing..

bertempikanlah hon-hon kereta mengejut para double parking..belum lagi disendatkan dgn kehadiran lori mengutip sampah..mangsanya ialah makhluk yg akan bekerja shift tengahari/petang mendengar pesta gegak gempita manusia berebut keluar dari isi perut rumah yg masih berkepul2 syuga mimpinya..pujian utk ibu dan bapa yg masak dgn keletah anak liat pergi ke taska..anak2 muda ranggi berbasikal ala2 trek velodrom entah selamat ke tidak luncur ke sekolah menghamba diri kpd marka bukannya cekgu sandaran yg masih pening bilalah kontrak akan menjadi permanent spt yg dijanjikan oleh CUEPACS..kucing?..a'ah banyak kucing jantan jahat tinggal di tetangga yg sewenang2 nya membuat anak seolah2 sepanjang tahun ialah 'mating season' bg mereka..nakal kucing ini sambil gua menggeleng kepala..

kerna sesuap kucing..

yang berdrebarkan pak aji LRT bersendatlah kalian berhati2 dgn tangan penuh onar..mekap tebal serupa opera cina tapi sayang giginya tidak bergosok dgn sentalan fluorida..ada yg tersenyum riang sambil menunjukkan susunan gigi yg teratur putih cantek tapi hanya berdebukan arang..ada yg lupa mengaktifkan celah ketiak dgn ciuman bebola deodorant..ada yg berbau hapak tetapi poket penuh dgn kepala Agong tidak beranatomi lengkap..ampun Tuanku,hanya metafora sahaja,bukannya patik biadap..patik menjunjung tinggi pemerintahan demokrasi berpalimen bertunjangkan Raja..kucing?..a'ah banyak kucing kehairanan melihat gelagat manusia di depan pintu istana..kenapa perlu ramai jika hanya utk menyerahkan petisyen?..kali ini kucing pulak yg menggeleng kepala melihat gelagat manusia..

kerna sesuap kucing..

pagi yg indah masanya melabuhkan tirai..mungkin malamnya penuh drama dan politik kerja yg memenatkan..segalanya indah nak2 lagi bersemayam di kotaraya yg ada gambar menara kembarnya di not-not ringgit menjadi bualan org kampong..baju kerjanya sendat dan berkotak2 minyak wanginya mengalahkan hantaran kahwen..pelanggannya berdahi luas berhidung belang seluar longgar memudahkan pengudaraan mekanisme liarnya nnt..kucing?..a'ah byk kucing berkeliaran di belakang headquarters para kupu-kupu malam berkongsi ruang dan udara sambil berkepul2 asap ditujah ke udara menunjukkan betapa azabnya bermastautin di ibu kota..kupu-kupu itu mengusap kepala kucing-kucing lapar tersebut mengharapkan adanya tulang ayam kentaki utk diratah..

kerna sesuap kucing..

eksekutif muda berambut perang berbetis bak padi bunting tunggu dituai mendengus melihat makcik tua menolak basikal tuanya mencari botol2 dan tin2 aluminium..agaknya makcik itu merosakkan panorama paginya sambil tangannya memegang erat kopi mocha starbuck tapau..setakat rambut bersyampu vidal sassoon sudah pandai menghukum sesama manusia..bibir melecur menghirup kopi yg panas..ingatkan di eropah kerna kopi cepat sejuk tapi malaysia panasnya boleh membasahkan celah kangkang model antarabangsa sekalipun..insaf seketika eksekutif muda itu kerna mengenangkan ibunya juga orang kampong berhuma padi utk mereka adik beradik..bermata airnya,terus menelefon ibu menggunakan iPhone 4 nya itu..kucing?..a'ah melompat2 kucing itu teruja melihat permainan 'angry birds' dlm iPhone eksekutif muda tersebut..lapar 'burung' agaknya kucing ni kot?..dengus eksekutif muda tadi..sah betina kucing nih tekanya rambang sambil pipinya pulak kemerahan..

kerna sesuap kucing..

para majikan swasta boraknya bagai berdentum langit stratosfera..kenal orang ini..kenal orang itu..hisapnya cerut Cuba bukannya cengkih putra sampoerna..main golf bagaikan mainan Lego utk mereka..bermanja dgn Tun-Tun,Tan Sri-Tan Sri,Datuk2,Dato2,kerabat diraja di lounge2 club..bahasanya org london..entertainmentnya bagai american..tapi malangnya ilmu berniaga mcm middle-eastern..tidak mahu berlanggar bahu dgn kita bagaikan yg bagaikan semut amazon..tapi bila dah sengkek mamak hujung corner jugak jadi kunjungan..order pun air sirap saja..bikin malu saja,gua pon boley order melo ais kaw2 punyer..kucing?..a'ah ada kucing bertompok berak kapor dpn majikan borak besar ini..masa melobi tender memandu Merc ataupun BMW..belang sebenar berkain pelikat gajah duduk sebenarnya dan kereta2 itu sewa belaka..kucing pun pandang rendah dgn anda..hmm

kerna sesuap kucing..

tiada beda bangsa..tiada beda agama..tiada beda pegangan politik..tiada beda hierarki social..tiada beda banyak pahala ataupun dosa..tiada beda kerjanya kolar putih atau berdaki biru..tiada beda bahasa..tiada beda segalanya..kerna sesuap kucing..manusia terpaksa meneruskan kehidupan mahu ataupun tidak..hanya akal dan penyerahan segalanya pada Yang Satu menjadi pengukur..

semuanya itu kerna sesuap nasi.. : )

**tiba-tiba gua tersedar dari lamunan..keluar pulak pop-up iklan tiket Firefly murah..biar betul tiket ke Kuching 5 sen jer?..gua pun click nk ushar..dpd menyuap kucing..baik pergi Kuching..makan mee kolok lagi best!!..

No comments:

Post a Comment