Thursday, September 23, 2010

Diskriminasi Mannequin Bersaiz Besar


pusing punya pusing..jalan punya jalan..terkebil punya terkebil..ronda punya ronda...

gelisah kami di tengah-tengah mall terkemuka di ibu kota..

kami rasa terasing..

inikah Malaysia yang di war-warkan?..

perlahan-lahan kami menyanyi bait-bait lagu Backstreet Boys utk memastikan secara spiritualnya kami bersedia dengan kebenaran yang menggusarkan jantung hati ini..

kami menyanyi..terus menyanyi..walaupun pitching lari..kami teruskan juga kerna seakan-akan diri telah transform spt boiben-boiben berkenaan yang semua sedia maklum terpapar di MTV..

kami berpendapat jika menyanyikan lagu-lagu tersebut..aura ke 'cool' lan mereka secara tidak langsung akan melekat menempel pada perwatakan kami..fisikali dan mentally nya..

dangkalnya akal kami ketika itu..tapi kami peduli apa..kami bayar cukai kpd kerajaan apa..tidak percaya kami boleh lampirkan resit-resit fastfood restaurant dlm poket ini..5% disalurkan kpd perbendaharaan negara..oleh itu kami berhak utk kelihatan cool..

tiba-tiba hati bertanya..apakah patut kita menyanyikan lagu Justin Bieber?..

kami kepeningan..ya,Justin Bieber memang fenomena sekarang tetapi..tetapiii..

sejujurnya..kami langsung tidak hafal bait-bait lagunya..

kami hanya mendambakan lagu-lagu hits 90an..tidak lupa juga lagu-lagu Melayu Deli klasik..

anda kurang percaya?..mari berkaraoke bersama kami di pusat-pusat karaoke jamban yg berdekatan..kalau berani..mari kita berentap lagu Dato M.Daud Kilau..nak lagi sadis..lagu Datuk Sharifah Aini..ada brann?..(bak kata sahutan kejantanan pakar2 MLM)

owhh..kami rasa tersisih..

kami ingin bershopping sakan..ingin menyokong seruan kerajaan..marilah berbelanja di Malaysia..tapi kami masih rasa tersisih..halimunan sangat kah kami ini?..

dilihat di cermin..agak kacak juga..teman bershopping tunangan orang..mustahil tunangan orang tidak kacak?..

pening semakin pening..runsing semakin runsing..

mereka bilang orang Malaysia peramah..mereka bilang orang Malaysia bersopan-santun..mereka bilang orang Malaysia berbudi pekerti..mereka bilang orang Malaysia pandai mengambil hati orang Malaysia..mereka bilang mahu tengok Asia..pergilah ke Malaysia..

tetapi..mengapa kami..yang mempunyai mykad ini..orang Malaysia jati..rasa mcm tersisih pula?..owhhh..tolong Tun Mahathir!!..tolong Datuk Najib!!..tolong kami!!..kami sedih bersulam gundah gulana hati berpalang bak pelana kuda di stable lumba Ananda Krishnan..

mahu menyambut Raya pun sudah rasa basi kerna hati disakiti..

"oii..amenda yang ko mengomel dari tadi nih..astaga.." bertanya Golden Bear (member gua) kepada Teddy Bear (gua..hehee,ambik size kecik sikit)

Teddy Bear pun menjawab..

"gua x puas hati..dari tadi dah kiter kuar masuk mall..naik kurus dah gua kerna pembakaran kalori yg terlampau tapi apa yg gua nampak..membuatkan gua marah yg teramat..tidak dpt dibendung perasaan ini..hanya bersantapkan kenny rogers dpt mengubat duka lara ini :("

Golden Bear pun mencelah dengan penuh enthusiastic liar..

"bitching jer keja lu nih..nntlah makan..hari-hari mau makan..hari-hari mau makan..kang jadi harimau!!"..

walaupun tidak funny..tetapi ingin mengambil hati kawan..gua gelak jugaa..hahahaaaarimauuu

akhirnya gua letih dan ingin gua utarakan..

kenapa tidak ada 'mannequin' yang bersaiz besar???????

dari Sogo sampai ke Sunway Pyramid semuanya menampilkan susuk tubuh mannequin yang ala-ala model seluar dalam..ber six-pack dan tinggi melebihi 170cm..owhh sadisnyaa..

ini tidak adil utk kami yg berbadan extra size ini..itu belum lagi dihiris dengan jawapan oleh promoter-promoter kerek yg enggan melayan kami serta menjuihkan bibir mengatakan saiz kami tiada di Malaya..agaknya di Papua New Guinea ada kot..

ini tidak adil..ini tidak adil..tetapi Pihak Kerajaan jangan risau..ketidakadilan ini tidak akan kami gunakan untuk memangkah Parti Pembangkang semata-mata ingin menuntut 'Keadilan'..kami tidak pernah ber 'pakat' utk berbuat demikian..tetapi dalam hati..siapalah yang tahu..

siapa tahu jika tidak diambil perhatian perkara 'mannequin' ini..tetiba gua nk buat parti politik..tsunami politik Malaysia nnt..gara-gara tiadanya mannequin extra saiz..boleh tertubuhnya parti politik..tidakkah indah idea itu?..

maka dgn rasa rendah hati..kami yang bersaiz extra saiz ini ingin menyarankan kpd semua pengusaha pakaian/mall2 terkemuka..buatlah lawatan sambil belajar ke China..mana tahu ada mannequin extra saiz di sana..boleh beli borong..sedangkan iPhone pun boleh made in China..apalah sangat dengan mannequin extra saiz tersebut..sekurang2 nya komuniti kami akan dapat mengukir senyuman dan tidak putus asa utk bershopping sakan selepas ini..

kerna jika anda yg kununnya bersaiz normal ini boley syok sendiri tengok mannequin bersaiz anda..bagilah peluang utk kami utk syok sendiri pula..tak gitu rakyat Malaysia?

sampai sekarang Golden Bear tidak mengaku bhw dia boleh dikategorikan dlm bersaiz besar..

semua terpulang kpd anda..bagilah kegembiraan pd Golden Bear utk pertama kalinya nnt dia mengaku yang dia sebenarnya bersaiz besar..begitu jg dgn Teddy Bear yg kacak ini..

kami tidak sanggup menahan nafas lagi utk mengempiskan perut 'one-pack' kami ketika berhadapan dgn gadis-gadis yg chantek..kami inginkan hidup kami kembali yg tidak dipenuhi dgn kepura-puraan..biar kami selesa begini..janji kami tidak menghadirkan kemudaratan kepada negara..

sekian terima kaseh daun keladi bunting