Tuesday, July 20, 2010

Ngomelan Post - FIFA World Cup 2010


PAUL THE OCTOPUS


elo earthling :)..WC dah selamat dilangsungkan dgn gilang gemilang di tanah bekas jajahan kerajaan apartheid baru2 ini..bravoooo!!!

semua sudah sedia maklum pasukan Spain telah menang bergaya dlm edisi thn ini..tahniah juga diucapkan kpd pasukan Netherland..both team deserved beraksi dlm final pd pendapat gua..tahniah juga utk Howard Webb kerana berjaya mengendalikan perlawanan tersebut..terubat juga hati rakyat England kerana ada jgk 'englishman' dlm final tersebut wlpn pasukan England amat hampeh sekali penampilan mereka pd edisi kali ini..

WC berlangsung 4 thn sekali..gua mengenali WC dri kecil lagi..masih teringat lagi aksi2 bintang terdahulu..plg teringat dlm memori gua ialah ketika West Germany menang di Italia 90..pd 94 pula masih teringat gua reaksi Dunga ketika menjulang WC tersebut..sesungguhnya WC nih sudah sebati dlm hidup gua..dan gua pasti seluruh rakyat Malaysia pun sama..kerana badi WC jugaklah banyak jgk pasu2 bunga mak gua sudah pecah dek sepakan padu maut gua..poyo punyer psl mahu meniru idola2 gua..habis harta benda kt rumah gua menjadi mangsa..gua tidak membuang masa..sejurus kemudian gua akan membungkus mana yg ptt dan terus melarikan diri ke rumah arwah nenek kerna melarikan diri dpd amukan mak gua yg pasti meninggalkan birat..hahahaa..terima kasih nek..nenek mmg byk backing gua!!..

edisi tahun ini kalu nak diceritakan secara satu persatu gosip/kontroversi alamatnya anak buah gua sudah masuk darjah 1 pun blm tentu tamat lagi riwayatnya..so gua berkongsi jelah mana yg patut..tapi yg pastinya edisi tahun ini kebingitan 'vuvuzela' akan berkumandang sampai bila2..

byk pasukan tahun ini menunjukkan semangat yg luar biasa..yg plg membanggakan gua semestinya Korea Selatan & Jepun..gua x heran jika di edisi yg akan dtg pasukan2 dpd Asia akan menunjukkan belang lg..begitu jg dgn pasukan dpd benua Afrika..gua boleh menghela nafas lega skg kerana sukan yg kononnya didominasi oleh negara2 barat nampaknya sudah hampir menjadi mitos..melihat semangat Algeria ataupun Ghana membuatkan gua teruja..teringin gua melihat negara kita masuk WC pasni..bagaimana? bila? ..wallah-hu-alam..tp yg semestinya segalanya tidak mustahil pd zaman sekarang..

byk org bertanya pd gua..'bro,lu support team mana?'..jawapan gua simple..every WC dri dlu smp skang gua mmg takde team favourite..gua layan seadanya kerana semangat patriotik gua masih tebal lg..gua lebih melihat kpd semangat sepasukan..klu lu tye gua nama2 legend dlu2..gua boley bg satu persatu tanpa prejudis..kerana diyakini zaman 70 an,80 an dan 90 an ialah zaman satu pasukan berkorban utk superstar2 ini..skg sudah berubah,kita boleh melihat semangat sepasukan mengatasi segalanya dan ini anda boleh lihat bagaimana US yg rata2 pemainnya bukanlah star sesangat tetapi telah mempamerkan permainan sepasukan yg amat menarik..negara yg kita kutuk pggl bola sepak sbg soccer nih lg mulia dpd England yg lawan dgn team Soccer Kids Msia pun blm tentu boley menang..gilar ahh ding-dong..

kenapa England jer kena tutoh dr td nih?!..hahahaa..gua ada confession nih..dlm diam x diam..bak kata org..deep down inside gua adalah (sikit jer:p) supportlah jgk negara yg pernah menjajah negara kita nih..bukan gua nk hipokrit tp alasan gua mudah..bertahun2 dah gua layan EPL (english premier league) so logiklah..itupun gua hanya nk tgk kelibat Wayne Rooney jer..yup,gua staunch supporter Man Utd..ini bini nombor satu gua..klu gua dah ada bini nnt pun..affair gua dgn Man Utd ini tetap diteruskan..dlm diam2 gua akan cuba mempengaruhi anak2 gua utk ikut jejak langkah bapak diorang..jgn ikut jejak langkah ibu mereka yg menyokong Liverpool kerna rata2 player scousers itu kacak tak seberapa..yeahh glory glory man utd!!

yaa..sememangnya gua hampa melihat England yg hampeh,sia2 jer gua bersengkang mata dan mengagungkan EPL..mcm x reti main bola pun ada,mcm menggunakan minyak petrol RON 95 plk gua tgk..padahal Germany,Uruguay,Netherland & Spain masing2 bertenaga seolah2 dirasuk oleh jin bola dan pembakaran kebuk enjinnya disempurnakan dgn kehadiran petrol V-Power..damned englishmen..skg gua tgh memujuk hati ini agar season dpn nih cuba melayan league2 negara lain pulak..serie A ker,Bundeliga ker dan semestinya Premiera Liga Spain..

di sebalik kontoversi kebingitan vuvuzela..satu fenomena telah tercipta pd edisi ini..yup..PAUL THE OCTOPUS..ini bukan sebarang sotong..ini sotong kurita jelmaan Nostradamus pd hemat gua..Paul yg asalnya dpd England telah bermastautin di sebuah akuarium di Germany telah meramal semua perlawanan yg melibatkan Germany dgn jayanya..semua ramalannya betul2 belaka..damned Paul..its really freak me out..ramalannya yg paling keramat sekali ialah menjelang perlawanan akhir WC diantara Spain vs Netherland..Paul has spoken,dia dgn selambanya memilih Spain!!..mahu tahu proses pemilihannya,korang google lah kt net..Paul sudah menjadi popular skg..ugutan bunuh pun Paul sudah dpt..gilarr lah Paul..gua pun x penah dpt ugutan bunuh..ugutan cinta adalah..hehee

semestinya WC thn ini antara edisi yg plg meriah,misteri dan memeningkan pernah diadakan..hati gua bagai permainan made in china sepanjang tournament ini..keluh kesah,tidur x sempurna,makan x termakan,hidup bagaikan zombie spjg office hour ini usah dihuraikan..semua ini melonjakkan adrenalin gua ke tahap yg maksimum..hmm..hidup bola,makan bola,minum masih milo ais kaww jugak..

konklusinya..sukan mengeratkan lagi perpaduan..sukan juga menunjukkan martabat sesebuah bangsa negara..kita mendambakan keamanan sejagat dan oleh itu kami persembahkan FIFA World Cup 2010 ini utk semua umat manusia..sukan tidak mengenal warna kulit,agama dan bahasa..sesungguhnya gua berbangga kerna dpt menyaksikan salah satu temasya yg teragung di dunia..byk yg boleh gua pelajari..nak cerita satu persatu kang anak buah gua habis darjah 1 nk masuk ke darjah 2 pun blm tentu habis lagi dendangan riwayat indah ini..hahahaa

akhir kalam..waka waka Shakira mmg menghairahkan..Shakira mmg contoh makhluk Allah yg hot..kalu Shakira awek sebelah rumah gua..tanpa berfikir panjang..akan gua hantar pinangan keesokan harinya tanpa ragu2 dan prejudis..oh Shakira..tidurku tidak lena mengenangkan lenggok tarimu..nnt kalu ada rezki nk ber'waka waka' kita jumpa lagi :)..

**to mud & bule..korang berdua mmg born to die in Berlin..jgn risau,in future,klu dah ajal mmg kat sana,nnt gua tlg kuburkan dan talkinkan jenazah korang berdua:p..itu pun klu Allah izinkan..

No comments:

Post a Comment