Sunday, July 25, 2010

Tidakkah 99.99% Mendatangkan Keraguan?

Keraguan Membunuhnya



selepas selesai melayan ulangan 'Jangan Lupa Lirik' di Astro..hati gua berkecamuk..gembira ada,marah pun ada,ada-ada pun ada,mengada-ngada pun ada..kenapa?

semuanya ini gara-gara hati gua bagai dipermainkan bak permainan Lego..gua semakin kagum rancangan masa kini..tidak seperti rancangan dulu-dulu yg lebih bersifat straight forward seperti 'More Jutaria' ataupun 'Mari Belajar Tajwid' rancangan menjelang maghrib yg byk membuka hati gua yg buta tajwid ini..gilar ahh ding-dong ujar gua dlm hati..baru gua faham,kenapa makcik-makcik,akak-akak,adik-adik manis dan budak kecik blm akil baligh begitu mengagumi rancangan hiburan seperti 'Akademi Fantasia' dan sebagainya..jgn marah pihak Astro..gua hanya kagum sambil mengetap bibir kerna industri anda berkembang pesat sambil mengambil kesempatan atas fantasi kabur kami ini..Tahniah!..RTM dan Media Prima mesti tidak mahu kalah selepas ini..

satu-satunya insan yg gua respek ialah Pak Nil @ Aznil Nawawi..berkat lamanya dlm industri hiburan ini sampaikan dia boleh dikategorikan sebagai pakar dlm bidang pengacaraan berbentuk mempermainkan hati kami yg marhaen ini..kami bagaikan dipukau dgn kata-kata yg masam masam manis ini..sejujurnya gua katakan,air mata jantan gua hampir mengalir melihat rancangan tersebut tapi dlm masa yg sama otak gua cuba menentang proses itu sambil tersekat data-data yg mengalir ke otak gua kerna kehebatan Pak Nil mempermainkan emosi kami hampir kami lumpuh di depan kotak tv sambil terpukau melihat keajaiban buatan manusia ini..gilar ahh ding-dong..moga-moga brader Putra @ YoYo yg menang RM100k tu ingat pd nawaitu asalnya..kalu tidak entah kemana saja hilangnya duit itu nnt..gilar,gilarr dan gilarrr..otak gua sendat seketika mengenangkan kembali memori tersebut..sedih melihat perjuangan YoYo (brader ini menampilkan ekspresi muka yg superb ketika sedih dan tetiba gembira) tp dlm masa yg sama kelakar/geram melihat tingkah lakunya yg terkinja-kinja ketika menuju ke commercial break..

aduhh YoYo..jangan permainkan hati kami yg lemah ini..bisa kena stroke gua ni kang..gua bukan Superman..gua mudah menangis jika hati diusik..muka gua unfriendly..tapi hati gua seindah Taman Pudu Ulu biayaan DBKL itu..jangan YoYo,jangannn..hahahahaaa..cannot go lahh melihat rancangan sebegini..baik gua layan Imam Muda..x pun Akademi al-Quran di TV9..bukak history channel plk kang disajikan dgn episod ulangan adalah bijak pandai dri barat yg nk revealed muka Jesus Christ..huiyoo,gilarr..lantaklah korang,janji korang bahagia..gua pun dptlah ilmu sikit-sikit..

mukadimah panjang saja bikin panas..persoalan utama gua ialah merujuk pd tajuk yg gua utarakan di atas..semuanya berpunca ketika gua melayan pula iklan hand sanitizer..baru-baru ini selepas satu dunia kecoh psl H1N1,semua syarikat2 pharmaceutical tidak kiralah luar atau dlm negara berebut2 mengiklan kan produk mereka..ada yg masuk akal dan kadangkala di luar akal tapi semuanya utk kesejahteraan pengguna gamaknya..

tidak perlu gua nyatakan nama/brand produk tersebut..umum sudah tahu,berapa banyak jer produk2 baik sebegitu di pasaran,semuanya boleh dibilang dgn jari..semuanya perlu marketing yg hebat dr segi psikologinya..gua sarankan ambik Pak Nil sbg consultant ataupun sykt gergasi spt Leo Burnett utk menyempurnakan iklan tersebut,nk murahan sket,boley kontek gua,gua akan buat storyboard yg di luar akal tetapi maintain vogue..huhuu,tidak perlu kreatif spt arwah Yasmin Ahmad atau Khabir Bhatia utk menjadi maestro..otak kena innovatif..mcm Bill Gates:p

damnedd..gua dah melalut..kemusykilan yg ingin gua lontarkan..amatlah mudah dan berbentuk rumi ejaannya..Tidakkah 99.99% Mendatangkan Keraguan?..hmm..cuba bersama-sama gua selami ketidakpastian ini..

byk iklan kesihatan zaman sekarang memberitahu kita jika kita menggunakan produk mereka..99.99% kuman/bakteria akan kembali ke rahmatullah..adakah ia benar?..kenapa 99.99% sahaja?..kenapa tidak 100%..mana perginya 0.01% kuman/bakteria tersebut..adakah bersembunyi ataupun ia adalah bakteria yg teramatlah degil sampaikan tidak mahu meninggalkan kulit kita yg lemak berkrim ini..ataupun bakteria ini adalah bersifat senior/penghuni tetap yg sudah lali dgn apa2 pun jenis sabun/sanitizer?!..wooww..byknya persoalan tetapi demi kebaikan..kita harungi jua..

selalunya target mereka ialah bebudak sekolah..nampak sgt bebudak ni jarang nk menjaga kesihatan mereka..ibu bapa pula klu sudah ditimpa musibah..bagi saja panadol ke anak masing2..sihatlah esoknya..iklan kesihatan pun semestinya bebudak ni jugak yg berlakon..iklan yg gua layan baru-baru ini..amatlah tipikal..tetapi dri segi penyampaian dan iras mukanya..teringat gua dgn guru sandaran gua masa sekolah rendah dulu..gua bukan nak tipu..tapi mmg adalah iras2 nya..sbb tuh gua berminat dan lucu jgk gua dibuatnya..gua pun klu dibagi watak camtuh..sumpah kena herdik dek director agaknya..kerna gua ni camera shy bk kata org barat..huhuu..lakonan budak2 td mengiklan sabun tangan tersebut betul2 meyakinkan..baguslah tu dik,dpt cheque kang..pegi simpan kt SSPN..x payah pening2 dah besar kang nk sambung belajar kt mana2 IPTA/IPTS..

bersambung kpd isu utama..tidakkah ini mendatangkan keraguan/ketidak selesaan kpd pengguna jika mengetahui masih ada 0.01% lagi bakteria masih merangkak bongkak di telapak tangan masing2?!..andainya gua ialah sejenis manusia yg penuh was-was..kemungkinan besar gua akan tidak berpuas hati jika masih teringatkan telapak tangan gua masih ada bakteria yg berjumlah 0.01% shj..ini boleh mengakibatkan kematian yg pasti..sekurang2 nya..jika masih ada 99.99% bakteria di tangan gua yg comel ini tidaklah gua mati dgn penuh penyesalan kerna gua mahu mati dgn aman enggan memikir lebih mendalam apakah jenis2 bakteria yg berjumlah 99.99% tersebut!!..

bayangkan senario anda baru mencuci tangan anda mengikut standard iklan kesihatan anjuran Kementerian Kesihatan..ditambah dgn sabun tangan/hand sanitizer yg berkebolehan utk membunuh hanya 99.99% bakteria tersebut..anda mungkin cepat berpuas hati..tetapi utk seketika..anda mesti berfikir dimanakah bersembunyinya 0.01% bakteria tersebut???..ini boleh mendatangkan marah bk kata movie P.Ramlee lama2 dlu..silap haribulan atas desakan yg amat mendalam..anda akan buntu sepanjang hayat mengenangkan bakteria degil ini..apa shj musibah slps ini yg melibatkan sakit2 minor,yg tidak jelas puncanya..kemungkinan besar anda akan menyalahkan 'bakteria 0.01%' tersebut!!..akhirnya,anda akan bertukar produk..baik jika masih menggunakan sabun biasa..tapi kalu sudah keciwa takutnya anda akan mencuba produk yg lebih kuat spt serbuk pencuci baju ataupun tandas!!..whoaaaa..

kesimpulan dpd hikayat gua nih..jangan jd health concious yg freak sgt..imbaskan kenangan lalu..atok nenek kita basuh tangan guna sabun 'popinjay' pun boleh pjg umur lagi..nak lagi afdal..ambik wuduk tuh..baru kita sedar..ajal dan maut urusan Allah..gua tidak mahu kerana ketidakpastian kita dieksploitasi oleh pihak2 yg ingin mengautkan keuntungan..gua tidak menentang semua ini kerna ia utk kebaikan..tapi tolonglah jgn separuh jalan jer..apa salahnya dgn rasa yakin kita mengiklan 'PRODUK KAMI MENGHAPUSKAN BAKTERIA 100%'..andainya auta pun..tapi tidak akan wujud uncertainties di situ,maka kami pun akan menggunakan produk anda tanpa was-was..ini semua baik utk kemaslahatan masyarakat dunia..

maka ini..gua mengakhirkan cerita dongeng gua dengan menyeru mana-mana syarikat domestik/bumiputra agar merebut peluang ini memasarkan produk anda dengan bijak..tidak perlu kreatif,hanya inovatif dpt mempelbagaikan idea-idea kita,mahukan reference?..jgn segan2 melayari Youtube,sudah2 lah melayari porno kerna langsung tidak menguntungkan tetapi meningkatkan lagi kes2 pelik yg meng ia kan kalam2 Allah yg dunia sudah menuju ke penghujungya..wallah-hu-alam

jangan sampai ada kes budak mati makan sabun kerna keciwa memikirkan dimana perginya lebihan bakteria 0.01% tersebut..mereka masa depan negara:)..

Tuesday, July 20, 2010

Ngomelan Post - FIFA World Cup 2010


PAUL THE OCTOPUS


elo earthling :)..WC dah selamat dilangsungkan dgn gilang gemilang di tanah bekas jajahan kerajaan apartheid baru2 ini..bravoooo!!!

semua sudah sedia maklum pasukan Spain telah menang bergaya dlm edisi thn ini..tahniah juga diucapkan kpd pasukan Netherland..both team deserved beraksi dlm final pd pendapat gua..tahniah juga utk Howard Webb kerana berjaya mengendalikan perlawanan tersebut..terubat juga hati rakyat England kerana ada jgk 'englishman' dlm final tersebut wlpn pasukan England amat hampeh sekali penampilan mereka pd edisi kali ini..

WC berlangsung 4 thn sekali..gua mengenali WC dri kecil lagi..masih teringat lagi aksi2 bintang terdahulu..plg teringat dlm memori gua ialah ketika West Germany menang di Italia 90..pd 94 pula masih teringat gua reaksi Dunga ketika menjulang WC tersebut..sesungguhnya WC nih sudah sebati dlm hidup gua..dan gua pasti seluruh rakyat Malaysia pun sama..kerana badi WC jugaklah banyak jgk pasu2 bunga mak gua sudah pecah dek sepakan padu maut gua..poyo punyer psl mahu meniru idola2 gua..habis harta benda kt rumah gua menjadi mangsa..gua tidak membuang masa..sejurus kemudian gua akan membungkus mana yg ptt dan terus melarikan diri ke rumah arwah nenek kerna melarikan diri dpd amukan mak gua yg pasti meninggalkan birat..hahahaa..terima kasih nek..nenek mmg byk backing gua!!..

edisi tahun ini kalu nak diceritakan secara satu persatu gosip/kontroversi alamatnya anak buah gua sudah masuk darjah 1 pun blm tentu tamat lagi riwayatnya..so gua berkongsi jelah mana yg patut..tapi yg pastinya edisi tahun ini kebingitan 'vuvuzela' akan berkumandang sampai bila2..

byk pasukan tahun ini menunjukkan semangat yg luar biasa..yg plg membanggakan gua semestinya Korea Selatan & Jepun..gua x heran jika di edisi yg akan dtg pasukan2 dpd Asia akan menunjukkan belang lg..begitu jg dgn pasukan dpd benua Afrika..gua boleh menghela nafas lega skg kerana sukan yg kononnya didominasi oleh negara2 barat nampaknya sudah hampir menjadi mitos..melihat semangat Algeria ataupun Ghana membuatkan gua teruja..teringin gua melihat negara kita masuk WC pasni..bagaimana? bila? ..wallah-hu-alam..tp yg semestinya segalanya tidak mustahil pd zaman sekarang..

byk org bertanya pd gua..'bro,lu support team mana?'..jawapan gua simple..every WC dri dlu smp skang gua mmg takde team favourite..gua layan seadanya kerana semangat patriotik gua masih tebal lg..gua lebih melihat kpd semangat sepasukan..klu lu tye gua nama2 legend dlu2..gua boley bg satu persatu tanpa prejudis..kerana diyakini zaman 70 an,80 an dan 90 an ialah zaman satu pasukan berkorban utk superstar2 ini..skg sudah berubah,kita boleh melihat semangat sepasukan mengatasi segalanya dan ini anda boleh lihat bagaimana US yg rata2 pemainnya bukanlah star sesangat tetapi telah mempamerkan permainan sepasukan yg amat menarik..negara yg kita kutuk pggl bola sepak sbg soccer nih lg mulia dpd England yg lawan dgn team Soccer Kids Msia pun blm tentu boley menang..gilar ahh ding-dong..

kenapa England jer kena tutoh dr td nih?!..hahahaa..gua ada confession nih..dlm diam x diam..bak kata org..deep down inside gua adalah (sikit jer:p) supportlah jgk negara yg pernah menjajah negara kita nih..bukan gua nk hipokrit tp alasan gua mudah..bertahun2 dah gua layan EPL (english premier league) so logiklah..itupun gua hanya nk tgk kelibat Wayne Rooney jer..yup,gua staunch supporter Man Utd..ini bini nombor satu gua..klu gua dah ada bini nnt pun..affair gua dgn Man Utd ini tetap diteruskan..dlm diam2 gua akan cuba mempengaruhi anak2 gua utk ikut jejak langkah bapak diorang..jgn ikut jejak langkah ibu mereka yg menyokong Liverpool kerna rata2 player scousers itu kacak tak seberapa..yeahh glory glory man utd!!

yaa..sememangnya gua hampa melihat England yg hampeh,sia2 jer gua bersengkang mata dan mengagungkan EPL..mcm x reti main bola pun ada,mcm menggunakan minyak petrol RON 95 plk gua tgk..padahal Germany,Uruguay,Netherland & Spain masing2 bertenaga seolah2 dirasuk oleh jin bola dan pembakaran kebuk enjinnya disempurnakan dgn kehadiran petrol V-Power..damned englishmen..skg gua tgh memujuk hati ini agar season dpn nih cuba melayan league2 negara lain pulak..serie A ker,Bundeliga ker dan semestinya Premiera Liga Spain..

di sebalik kontoversi kebingitan vuvuzela..satu fenomena telah tercipta pd edisi ini..yup..PAUL THE OCTOPUS..ini bukan sebarang sotong..ini sotong kurita jelmaan Nostradamus pd hemat gua..Paul yg asalnya dpd England telah bermastautin di sebuah akuarium di Germany telah meramal semua perlawanan yg melibatkan Germany dgn jayanya..semua ramalannya betul2 belaka..damned Paul..its really freak me out..ramalannya yg paling keramat sekali ialah menjelang perlawanan akhir WC diantara Spain vs Netherland..Paul has spoken,dia dgn selambanya memilih Spain!!..mahu tahu proses pemilihannya,korang google lah kt net..Paul sudah menjadi popular skg..ugutan bunuh pun Paul sudah dpt..gilarr lah Paul..gua pun x penah dpt ugutan bunuh..ugutan cinta adalah..hehee

semestinya WC thn ini antara edisi yg plg meriah,misteri dan memeningkan pernah diadakan..hati gua bagai permainan made in china sepanjang tournament ini..keluh kesah,tidur x sempurna,makan x termakan,hidup bagaikan zombie spjg office hour ini usah dihuraikan..semua ini melonjakkan adrenalin gua ke tahap yg maksimum..hmm..hidup bola,makan bola,minum masih milo ais kaww jugak..

konklusinya..sukan mengeratkan lagi perpaduan..sukan juga menunjukkan martabat sesebuah bangsa negara..kita mendambakan keamanan sejagat dan oleh itu kami persembahkan FIFA World Cup 2010 ini utk semua umat manusia..sukan tidak mengenal warna kulit,agama dan bahasa..sesungguhnya gua berbangga kerna dpt menyaksikan salah satu temasya yg teragung di dunia..byk yg boleh gua pelajari..nak cerita satu persatu kang anak buah gua habis darjah 1 nk masuk ke darjah 2 pun blm tentu habis lagi dendangan riwayat indah ini..hahahaa

akhir kalam..waka waka Shakira mmg menghairahkan..Shakira mmg contoh makhluk Allah yg hot..kalu Shakira awek sebelah rumah gua..tanpa berfikir panjang..akan gua hantar pinangan keesokan harinya tanpa ragu2 dan prejudis..oh Shakira..tidurku tidak lena mengenangkan lenggok tarimu..nnt kalu ada rezki nk ber'waka waka' kita jumpa lagi :)..

**to mud & bule..korang berdua mmg born to die in Berlin..jgn risau,in future,klu dah ajal mmg kat sana,nnt gua tlg kuburkan dan talkinkan jenazah korang berdua:p..itu pun klu Allah izinkan..