Wednesday, November 25, 2009

Dahulu Menulis..Sekarang Menaip..Akan Datang?

wtf

gua tgh layan lagu Seal skang..

its a man's man's man's world..huiyoo..nice song sioot..

silky and smooth lagu dia bak kata Zohan..

Seal nie antara insan yang paling beruntung di dunia..di akhirat tuh gua x taula beruntung ke tak..tapi yg pastinya di dunia nie bolehlah dia menghembuskan nafas lega kerana walaupun mukanya xla sehensem mana..tapi mau ingat..mem besa dia adalah Heidi Klum!!..

yeahhh..Heidi Klum..victoria secret pye angel..hahaha..damned lu Seal..

pada hemat gua..kalu Heidi Klum nie jd orang rumah gua..40 hari 40 malam gua buat makan doa selamat kat kampung dengan diselangi pertunjukan bunga api..pastinya semua acara ini akan dihadiri oleh YB ahli parlimen kawasan gua..kasi dia jealous dan teruja sket..ini boleh mendatangkan kemarahan utk isteri tua nya..kerna prospeknya utk dimadu pd masa hadapan amatlah tinggi..hahaha..

angan-angan mat jenin ek?!..tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia siapa yang tahu beb..kena berusaha lah..

papehal kudoslah bg pasangan Seal & Heidi nih..eventho mcm patchwork family pun ada..tapi janji diorang hepii anak beranak!!..yeaaahhhh..

semalam bapak gua Don Corleone tepon..suara serak-serak basahnya boleh membuatkan gua kecut perut kalu terkasar bahasa dan tersilap perhitungan..walaupun sudah berusia..tapi aura dia masih gah mcm dulu-dulu..spt biasa isi perbualan kami amat global sekali..mcm berbual dengan rakan kongsi pun ada..tp oleh kerana dia ialah bapak gua..gua kena bg utmost respect kat dia sepertimana gua menjunjung daulat ke atas dulu Tuanku..

takde dia..takdelah gua yang comel ini..

tengah rancak kami berbicara..jari jemari gua tgh sibuk menconteng sesuatu pd surat khabar The Sun dengan pen..

tiba-tiba gua terasa janggal..terasa kelainan..hmm..

oleh kerana otak kanan gua tgh sibuk memproses segala nasihat bapak gua..otak kiri gua plak tgh configure..what the hell is goin' on?!?!..

lama jgk gua berfikir..akhirnya baru gua perasan..dalam hati gua bertanya sendiri..

"dah lama ker aku tak menulis?!?!"

seperti biasa perbualan kami akan diakhiri dgn nasihat turun temurun dari zaman Nabi Ibrahim a.s dahulu lagi..iaitu..jangan meninggalkan solat wahai anakku..gua dengan jujurnya menjawab..insyallah..gua tgh berusaha wahai bapakku..bapak gua faham..at least anak dia berusaha..usaha itu kan tangga kejayaan..

berbalik pd isu 'menulis' tadi..itulah persoalannya skang..baru gua perasan..sudah lama gua tak menulis..maksud gua menulis panjang ala2 penulisan kreatif mcm zaman sekolah dulu lahh..gua masih ingat semasa di kolej..dimana seorang pensyarah english literature yang kunun2 nya keluaran luar negeri..seorang gadis lewat 20'an telah mencabar gua utk buat essay..free writinglahh..based on a word/thing/issue that she will choose..tapi syaratnya gua pun hampir lupa..yang gua masih ingat..gua bantai tulis dengan penuh dedikasi sepanjang 4/5 helai kertas A4..in less than 1 hour..yup..

tajuk dia gua masih ingat..'A MOSQUITO'...hahahahaa..yeahhh..dia nak gua meraban pasal seekor nyamuk..lu nak nyamuk..gua kasi perihal nyamuk A-Z...dari semua sudut pandangan gua..surreal dan metaphore nye..zahir dan batin nye..mau diingat ek..zaman tuh takda wikipedia yg boleh gua nk copy paste mcm tu jer..tu plagiat namanya..

finally bila dah siap..dia baca sorang2 kt mejanya di dpn kelas..mula2 dahinya berkerut..selepas itu dia tersengih ayu dan menahan perut kerna urat ketawanya pasti sudah terangsang dgn karya gua mengenai seekor nyamuk..sambil memandang gua yg control macho ketika itu..dia menggeleng kepala dan tersenyum riang..mcm budak2 dpt choki-choki pn ada..

pastu yg gua ingat..dia kurang mengganggu gua dlm setiap sesi pembelajaran..maybe dia ingat gua tahulah kot apa yg gua buat walaupun berpakej kan muka ketat ala2 mat addict..tapi gua tidak menyalahkan pensyarah manis itu..kerna dgn penampilan gua ketika itu..usahkan pensyarah..Menteri Pelajaran pun boleh mempertikaikan keazaman gua untuk belajar ketika itu!!..

berambut panjang paras bahu..t-shirt bundle yang lusuh..jeans levi's koyak..kasut boot macam mau pegi offshore..telinga kiri bertindik..penampilan gua amat mengerikan..lebih kepada bonzer kelab malam..bukannya seorang penuntut yg berhutang dgn PTPTN..mungkin pensyarah itu mahu memberi signal kat gua yang first impression are the most lasting..owhhh..

berbalik pd menulis td..tidak dinafikan..kita sekarang jarang menulis..gua nih yg sempat zaman menulis bagai nak rak dulu pun sudah naik janggal dgn situasi skarang..sejajar dgn perkembangan teknologi skang..jari jemari gua lebih selesa pula utk 'menaip' di papan kekunci dengan mengusik-usik tetikus palsu itu..kalau ada kayu ria lagilah best..hahaha..(kayu ria=joystick)

kerna itulah gua berfikir..jika dahulunya kita byk menulis..sekarangnya pula diganti dengan menaip..apakah pula di masa akan datang?..

jika dahulunya kita seronok berutus surat..sensational feeling nya ketika menulis setiap perenggan..mencoret sesuatu pd diary mengumpat kengkawan..membuat black book sendri mengenai pembuatan meriam buluh..dan mengumpul setem setiap negeri/negara luar seumpamanya..

sekarangnya sudah berubah..pengumpul setem skang bagaikan spesis yang hampir pupus..tapi yang eloknya..dulu hanya melibatkan tiga jari sahaja ketika menulis..skang hampir kesemua jari digunakan utk menaip..foohh..kalu tidak update cepat2 mcm antivirus tuh..boleh sesat kita pd zaman skang..sebabnye teknologi baru muncul tidak kira waktu..

apakah nasib pada bidang penulisan menggunakan pen skang ek??..x silap gua bebudak sekolah rendah dan menengah skang pon dah seronok menggodek papan kekunci jer skang..silap2 mahu mengeja 'menulis' pun dah tak tahu skang..mcm nak mengeja nama salah seekor dinasour yang dah pupus pulak kot..

semuanya ada pros & cons..kalau nak diulas..boley buat thesis gua ni kang..kasi ringan-ringan jer sudaaa..kang meletup pulak medula oblangata kita nie kang..huhuhu..

gua pernah berborak dgn housemate gua mengenai isu nie..kami bersependapat..agaknya di masa hadapan..manusia byk yg akan menghidapi obesiti kerna kurang bergerak kerna segalanya hanya di hujung jari..silap-silap medium akan datang bukannya menaip lagi dahh..maybe mcm mutan tuh kita menghantar informasi dan connected each other..telepathic/telekinetic..semuanya berbicara melalui renungan mata dan intuisi hati jerr...gilaaaarrrr ahh ding dong..mcm zombie la pulokk..

utk memastikan aktiviti suci yang dinamakan 'menulis' ini pernah wujud..maka terbit inisiatif dr gua nak rakam segalanya mengenai 'menulis' ini..gua mulakan merakam aksi jari gua yg tengah menulis..utk tatapan generasi akan datang..gua nk upload kat youtube lahh..kerana gua yakin..aktiviti 'menulis' ini akan pupus seperti pupusnya spesis 'dodo' di muka bumi ini..hahaha..

bagi diorang terbeliak melihat aksi jari jemari gua menulis di kertas kosong dengan pen ini kelak..baru diorang tahu yg nenek moyang diorang dahulu amatlah skill2 belaka..berbunga-bunga ayat..tiada istilah singkatan akronim bg setiap perkataan..hahaha..LOL nye ditulis dengan penuh cermat sebagai 'Laughing Out Loud'..yeahhh..pastinya menggunakan pen..bukan menaip seperti gua yg tgh blogging nihh..

agaknye..apakah nasib facebook kelak?..hmm..kena bagi wasiat kat anak cucu cicit nih..suruh diorang develop 'telepathicbook' pulak..asyik bg Yahudi jer brilliant dan billionaire belaka..kita nie bila pulak?!..MALAYSIA BOLEH!!...hahahahahahaha :p

akhir kalam,

selamat tinggal menulis..selamat datang menaip.. :)

*SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA 2009!!


Tuesday, November 17, 2009

Kisah Bekas Budak-Budak Nakal & Bapak Orang Ber'shuffle' Serta Gomo Malaysia Gomo

yeahh..

mcm tula muka aku bila dpt menghadap pc setelah sekian lamanya berpisah..mcm jumpa marka plk seronoknya..tapi surfing net laa..xla aku nak layan spider solitaire jer..cacat otak aku kang..

2,3,4 dan 5 hari nie..byk masa aku habiskan kt luar..byk urusan kerja yg perlu diberi perhatian khusus dariku..pergghh..bunyik mcm boss plk..separa masak otak aku jdnyer..dpt surf net nie..bolehla merehatkan neuron2 otak aku kejap..muda lg nie..otak nk guna lama gie..

bila dah berusia belia nie..pelik plk aku rasakan..otak aku mcm span plk..jgn jd spongebob sudaa..dahagakan sgt informasi dan ilmu..tanpa aku sedari..aku dah habis baca 2 buku bacaan ilmiah dan 1 novel 'dark comedy' karya..hmmm..lupa plak nama mamat tuh..russian lahh..jap2..nama dia andrey kurkov..ala2 andriy kanchelkis..wowww..aku boleh layan tu..speaking london aku xla hebat sgt..tp effort nak refer each word yg aku x phm tu kat kamus..turut mengagumkan diri aku sendiri..aku kena rasuk ker?..ker aku xda kerja lain dah?..ker aku pada penjelmaan yg lepas ialah seorang GeeK yg berkongsi bilik hostel dgn young Edward De Bono?!..hmm..cukup misteri..

laa ni plak..aku tgh layan buku dr prof diane k.mauzy and sorang lg mamat prof foreigners mana entah..cite psl perjalanan politic Dr.M.. yup,malaysian politics under Mahathir..yaaa..start2 je aku dah bukak chapter psl 'skandal anus' salah sorang protege dia tu..i respected both of them..yg lepas tuh,lepaslahh..aku sudah buang tebiat nie..pasni aku mandi bunga lah kott dgn air reverse osmosis..damnedd..

tp yg plg misteri skang..aku boleh rasa gelisah sblm tido klu x baca pape..damneddd..aku dah jd bookworm ker skang?!..tp tidaklah menggusarkan hati aku sgt kerna aku tahu benda nie seasonal jer..bhn bacaan yg boleh bg aku seriau skang ialah 'buku panduan solat'..

hmm..mahu x seriau,segan dan malu..Tuhan dah bg guide nk bg kita masuk Syurga..kita liat pulak..baca nihh..tp x mengamalnya..adussss...jgn corner masuk neraka sudaaa...na'auzubillah..

taubat..taubat..dan taubat..harapnye..aminn




tahniah aku nak ucapkan kepada seorang sahabat bekas budak-budak nakal jalan tenteram..

congrate clubby!!..selamat pengantin baru..panjang umur,murah rezki..semoga ke anak cucu cicit piut hendaknya..aminn..


ahad hari tuh pegilah wedding member nih..keja gomen(PTD)..buat wedding kat hall putrajaya tuh..perghh..sempat grooming aku..yelahh,sebelum nih pegi wedding kengkawan mcm nak pegi pasar malam jer..kasi muka kt mantan perdana menteri kita Dr.M lah aku berpakaian hensem tuhh..kang kena tulah plak pegi putrajaya mcm pegi pasar malam pandan jaya jer..haha..


seronoknya pegi wedding kengkawan ni bukannye apa..bolehla buat mini gathering jap dgn bekas budak2 nakal yg lain..ada yg dah jd bapak orang,ada yg baru jer jd laki orang,ada plak bujang trang-tang-tang..ada plk nk buat skandal smp 2012 jer pastu tobat..tanye nape?..sebab director Roland Emmerich ckp 2012 hari nak kiamat..yeke?..huhu


mmg seronok..rasa mcm muda blk bila dah berjumpa nie..padahal suma dah mcm askar pencen jer aku nengok..ada yg buat magic,bini x pregnant lg..perut laki dah boyot mcm mengandungkan baby kembar pun ada..hahahahahahahahahahahaaaa..


ada yg terasa ker?..mehla kite sparring klu x puas hati..kite kan pailang!!..hahahahahaaaa..


dulu seronok aku pegi wedding2 nie..skang rasa x seronok plk ada..mesti soalan "bila nak kawen??" tu timbul..apa ingat kawen ni mcm main pondok2 ker..gilarr..suma guna duit..tgh kumpul duit lahh nie..huhuhu..


susah2 kang..aku kawen dgn awek2 uzbek jer..lg afdhal klu pilih yg non-muslim tuh..haaaa..aku ajak convert pastu kawen dpn tok kadi dengan diiringi wali hakim dan translator sudaaaa..tu pon klu awek2 uzbek nak dgn kite yg kulit sawo matang nie..kuss semangat!!..pasni singgah pharmacy laa,nk beli fair & lovely jap..


tapi perkara yg tersangat lawak time kitorang marathon hisap rokok tanpa henti di perkarangan hall tersebut ialah apabila salah seorang rakan seperjuangan kami iaitu Syidang ketua gangster pantai timur telah membuat lawak yg membuatkan pundi kencing kami nak terburai agaknya..


dia yg berdiri di penghujung anak tangga..tetiba nak terjatuh..kami dgn pantasnya ingin menghulurkan tangan memasing utk menahannya dr terjatuh tergolek..tp bila dia dah siap landing..dia boleh ckap cenggini..


"aku nak shuffle sebenarnya!!"..secara spontan dia bershuffle ala2 anak muda,membuatkan kami ternganga seketika..


gelagatnya telah membuatkan kami ketawa bak guruh di langit..astaga..perangai mcm budak2..padahal anak dah 2 tuhh..dgr2 dia tgh bergiat nak cari bini no.2 plk skang..cayalah bro..teruskan usaha murni itu..ajakla anak ko nnt shuffling di majlis persandingan bini no.2 ko nanti..sapa pegi pantai timur..terserempak dgn keta perdana warna pink..inilah bapak orang yg bershuffle tuh...niceeee..


k bros..19hb dec nie kite jumpa blk kt jln tenteram..boleh sambung mengumpat mcm ahli mesyuarat tingkap..yeahh..




gomo kelate gomo!!..

akhirnya setel jgk final piala m'sia yg epik nih..best gak layan..asyik2 selangor jer masuk final pastu menang..x best plk..dah mcm xda state lain plak kt m'sia ni agaknya..

negeri sembilan menang..tapi fans Kelantan yg rata2 nye fanatic telah membuat huru-hara plk kt std bkt jalil..gilarr..nasib baik kerusi jer yg terbakar..klu satu stadium?!..naya jer..

aku takde hak nak menghukum perangai2 menate berok nie..tapi..marilah kita atas semangat 1 malaysia..tgk dr segi positifnya..

what if..semua rakyat m'sia yg berbilang kaum nie..kite transformkan spt semangat cintakan negeri..mcm org2 kelate nih..mesti xda lg sikap prejudis perkauman mcm skang nie..cino koo..sie koo..mlayu koo..pakat ramai2 cintakan malaysia..

maksudnya..ambo berpikiran..alangkah eloknya ditubuhkan 'think tank' atau di buat kajian terhadap oghe2 kelate nih pd tahap tertinggi spt di universiti2 tempatan..kaji A-Z..kaji mcm mana diorang boleh sefanatik camtuhh..bukannye kite nk pegi bakar stadium2 kat m'sia pastuhh..

kita nakk..semangat gomo kelate gomo nih..diterjemahkan utk rakyat 1 MALAYSIA!!..untuk kebaikan..utk mengembalikan semangat cintakan negara post-independence nie..bukannye lu lu,gua gua..pastuh x payahla kite nak ber rhetoric tggu iklan petronas jer nak muhasabah diri..apa daaa..

bila perkara akar umbi nih telah diatasi..aku agak..apa2 je benda kita nak buat pasni yg berkaitan dgn Malaysia..mudah2 belaka..waima ianya utk sukan,pembangunan,politic (mimpilahh..) dan lain2..kerana kita boleh bersependapat/bertoleransi/menghormati satu sama lain/race less/dan sewaktu dgnnya..

aku tak nak org kenal malaysia kerana ultra melayu nyer..kenal malaysia kerana rasuahnyer..kenal malaysia kerana transit persinggahan sindiket jual manusianye..kenal malaysia kerana aweknya mudah cair diayat mcm stupid blondie pun ada..kenal malaysia kerana pemerintahan kuku besi nya..kenal malaysia kerana jerebunya (nie indonesia kasi)..kenal malaysia kerana sifat perkaumannye yg tebal..kenal malaysia kerana ranking bolanya rendah kat FIFA..kenal malaysia kerana pemimpinya 'allegedly' bantai anus org lain..kenal malaysia kerana broadbandnye slow mcm unta kena ghout..kenal malaysia kerana pekerja di cyberjaya byk org2 asing..kenal malaysia kerana sikap pemalasnya yg buat bisnes ali baba mkn untung ats angin jer..kenal malaysia nyer jagoh kampung saja..kenal malaysia kerana mamaknye cekik duit..kenal malaysia kerana time cuti umum jer satu KL penuh rakyat asing..kenal malaysia kerana traffic jammed nyer mcm sardin..hmm..

aku nak orang luar kenal Malaysia..kerana kita bangsa yg penuh kompetetif dan masih boleh mengamalkan budaya kita turun temurun dengan harmoni sekali walaupun berbilang etnik..tapi 1Malaysia tuh mengatasi segala2 nye..Malaysia kan truly asia..kena tukar attitude kite dari negative ke positif..

barulah ngammmm hoooooo!!!..

agaknya itu 1 Malaysia kot..aku kurang arif..aku pacal2 yang hina jer tapi berjiwa besar..

kerana suatu hari nanti..bila aku dah jadi Orang Kaya Baru (aminn)..setanding Tan Sri Ananda Krishnan & Tan Sri Robert Kuok..aku nak memperkenalkan diri aku camni..

"Hello..I'm from Malaysia..my name OKB..bla bla blaa"

......kasi nama Malaysia tu kuar dahulu..n to remind you all..Singapore is just next to us..

by logic pun..org luar patut nampak Malaysia dulu kat map..bukannye nampak Singapore pastu baru ternampak Malaysia!!..gilarr..

kalau nak jd popular dan maju mcm Singapore..rakyat kita kenalah ubah perangai..mentaliti kena ubah jd first class belaka..bukannye pakat ramai2 kencing kt tambak johor tu kasi Singapore tenggelam..jgn jd bodoh..tak tenggelam punye..

kalau Singapore kecik tu boleh buat..tak kan Malaysia tak boleh kot?..MALAYSIA BOLEH ape!!

hmm..apa kata kita kickstart dengan 1malaysia dan program men'tamadun'kan semua tandas awam agar menjadi molek dan harum-harum belaka :)

gomo Malaysia gomo!!!..

*penulis tidak terlibat pada mana-mana badan politik..tapi penulis bercita-cita mahu membiayai ahli politik yang boleh mengembalikan Malaysia ke jalan yg sepatutnya (itupun kalau penulis dimakbulkan cita2 nye menjadi OKB)


Thursday, November 12, 2009

That Guy Had Invented The Word Idiot For The Sake Of Humanity

make budoookk!!..make buduuuu!!..make budoookk!!
sapa mamat yg berlagak seolah2 seekor vampire nih?!..
kelantan guna jersey kuning ke away match?!..
dia pemain bola sepak ker atau seorang penari ballet?!..
atau pun dia tengah melakukan ritual haiwan bagi proses persenyawaan?!..
hmm..
agaknya dia seorang idiot kot..
no offense ahh..jangan bakar stadium bkt jalil pulak ekk..
make budu.tido budu.minum bu.......cannot go lahh..minum teh beng soooo!!!
:p

Monday, November 9, 2009

Darren Fletcher is an idiot

Manchester United midfielder Darren Fletcher says that he is being singled out by referees as a result of comments made by Arsenal manager Arsene Wenger earlier in the season.

Fletcher was widely believed to be the 'certain player' that Wenger claimed went unpunished when he accused United of 'anti-football' after their 2-1 win over Arsenal at Old Trafford in September and now the Scottish international thinks his reputation is going before him.

In the weekend defeat to Chelsea, Fletcher was adjudged to have fouled Ashley Cole before John Terry headed home from the resulting free-kick to hand the Blues a 1-0 win and go five points clear at the top of the table, but he was far from happy with the decision.

Fletcher told the Manchester Evening News: "It was clearly not a foul. I knew at the time and I have watched it again on the replay. I back-heeled the ball and Cole just jumps up in the air and the ref gives a foul.

Best part ni..

"I think we are starting to see Mr Wenger's comments starting to influence referees which is a shame really. Now we have to raise our game and ensure these decisions are not affecting the game."

sorry ah MAN U fans..but what tha fuck? Fletcher is an idiot..