Sunday, October 18, 2009

Observasi Basi : 'Cool' kah Aku Jika Berbahasa Kesat Terhadap Wanita?


alkesah..tersebut sebuah kesah yg membuatkan aku berfikir sejenak..

pada malam minggu yg lepas..seperti biasa rutin aku sebagai penyokong tegar bagi sebuah kelab bola sepak yang terkemuka di dunia ialah duduk menegangkan urat leher di depan tv LCD mamak yg baru..yup..kami menyokong sepenuh hati..walaupun kami tidak fasih berbahasa London..itu bukan alasan bagi kami utk tidak menyokong kelab bola kegilaan kami ini..inilah post-colonial syndrome depa kata..kami layan sajaaa..

ketika tangan kanan sibuk menyuap chappati dengan penuh manja dan tangan kiri terkial-kial menaip SMS utk mengucapkan selamat malam kepada kekasih hati..tiba-tiba..

jantung berdegup kencang..

peluh jantan keluar menitik membasahi dahi jendul ku..

pipiku berubah warna kemerah-merahan..

kuah dhal masala di sekitar bibir ku kering buat seketika..

dengan penuh lemah gemalai..seorang gadis manis bertudung ala2 Yunalis Zarai (penyanyi Blue Sands) telah memasuki lembah mamak dipelopori oleh lelaki2 gasar seperti kami ini..manisnya gadis ini telah membantutkan proses penghadamanku..pedih hulu jantungku buat seketika..yupp..aku perlukan Gaviscon ketika itu..

persoalan pertama yg muncul di kepalaku ketika itu ialah..kenapa sampainya hati gadis manis tersebut menjejakkan kaki ke tempat pacal-pacal yg hina seperti kami ini..tempat yg penuh dipenuhi dengan asap rokok dan virus H1n1 berawangan..pencemaran bunyi tiada terkawal..tempat warga tua veteran menghabiskan masa berbual kosong dpd mendengar bebelan isteri di rumah..tempat berkumpulnya umat MLM dengan dakyah2 mereka..tempat budak2 belasan tahun menunjuk belang dan ber'hand shake' coding rahsia tapi kencing masih berbunga dan yuran sekolah ibubapa masih tanggung..

hmm..mahu alami sendiri apa itu 1Malaysia?..pergi sahaja ke restoran mamak yang berdekatan..

kenapa?..kenapa?..kenapa?..

kerna apa yg aku fahami..gadis-gadis cantik sepertinya sukar utk menjejakkan kaki ke tempat seperti itu..tempatnya hanya di Starbuck..Dome..Coffea Bean..berbahasa London sekerat dua..gelak tawanya ada harakat tertentu utk menetapkan standard coding for hot chicks..bergosip seolah-olah menetap di Manhattan..meneguk kopi import harganya berkali ganda dari 'melo ais kaww'..

yaa..ini cukup mustahil..

tapi situasi berubah..si gadis datang bukan berseorangan..dengan seorang jejaka..nasib baik..aku sudah berkira-kira utk bersenyum kambing dengan gadis tersebut..mana tahu senyuman kambingku nanti akan dibalas dengan senyuman kambing gadis itu..tapi oleh kerana sudah berpunya..aku batalkan hasrat murni ku tadi..aku tidak mahu menjadi kambing..aku tidak mahu jadi perosak cinta orang..setiap orang patut meraikan percintaan..bebas dari pendustaan dan penuh tranparensi dan integriti..sekian terima kaseh..

hahaha..kalau aku memakai cincin di jari manisku..memang sudah ku tunjuk kepadanya bahawa aku sudah berpunya..kerna aku gusar gadis itu ingin mencuba nasib ke atasku pula..(statement keras dari jejaka kurang kacak sepertiku utk memastikan self-esteem tetap tinggi ;p )

mereka duduk betul2 di meja hadapanku..fokusku hampir terganggu..tapi tidak mengapa..pasukan kegemaranku sudah hampir pasti akan memenangi perlawanan pd malam itu..aahhh..persetankan semua ini..baikku kembali ke tujuan asalku ke lembah mamak ini..yaa..makan bola,tido bola,minum melo ais..yeahhh!!!..

sudah menjadi lumrah manusia..inilah permulaan bagi permasalahan yg akan timbul seketika nanti..jika sudah berlanggar meja..telinga tidak dpt menepis utk 'eavesdropping' sket..ada bakat menjadi ahli mesyuarat tingkap agaknya aku ini..

apa yang membuatkan ku berfikir sejenak?

dipendekkan cerita..malam yang kununnya akan berlangsung romantik..telah dicemari dengan kata-kata nista bagi aku..mamat yg beruntung di kalangan lelaki di Malaya ini telah membawa member2 nya yang cukup menjengkelkan..memang dangkal akal menurut telahanku..

cuba anda bayangkan 2 meja+1 gadis ayu bertudung+6 lelaki berbahasa kesat..kasihan gadis tersebut..

antara perkataan kesat yg keluar dari mulut-mulut jejaka yg perasan cool itu berserta bilangan ia dilafazkan ialah :

  • "macam pan**t" = >10 kali
  • "pu****k kau" = >10 kali
  • "ci**i" =>10 kali
  • "macam si*l" =>10 kali
  • "macam gam***g" =>10 kali
  • "s**dal" =>10 kali
  • "tahu takpe..taugeh taknak" = (quotes yg paling menjengkelkan & boleh mendatangkan kemarahan bagi aku)
  • "B*BI" = tidak terkira banyaknya..

maafkan aku..aku tidak dpt menahan diri utk mencuri dengar dan berasa marah terhadap pelaku-pelaku tersebut..agaknya jika babi boleh menuntut royalti atas penggunaan namanya..pasti babi akan muncul menjadi binatang yang paling kaya di dunia..ini bukan sindiran..ini complimentary..alamatnya Bill Gates dan Warren Buffet akan berhenti memakannya tetapi sekaligus akan di add pada facebook mereka..yaa..bersahabat dengan babi mendatangkan kekayaan! ;p

semua ini telah membuatkan aku berfikir sejenak..perlukah kita berbicara nista semata-mata untuk menunjukan betapa COOL nye kita terhadap wanita?..adakah pandangan wanita terhadap kita lelaki yg bermulut cabul akan dipandang tinggi bak Tun Mahathir?..hilangkah kelakian jika tidak berbicara kasar dan nista?..adakah berbicara begitu rupa akan memastikan Mojo kita tetap unggul?..dan..

Lelaki kah kita jika berperangai sengal begitu..menyebut nama babi lebih kerap dpd menyebut nama suci Pencipta kita?..

aku insaf seketika..kasihanku lihat gadis manis tersebut..dari airmukanya nampak tidak selesa..dan senyumannya hanya palsu belaka..mamat-mamat yang COOL itu plak boleh buat selamba badak..seolah-olah perbuatan mereka telah dididik sejak tadika dan ditambah baik oleh ibu bapa masing2..secara tidak sengaja..satu ayat telah terpacul keluar dari mulutku..

"macam baghal perangai..!!"..hmm..

agaknya aku pun 2x5 sahaja dengan mereka tapi lebih bersifat kacak (damnedd lahh)..bak kata sahabat bloggerku..kalau dah kacak..kata nista keluar dari mulut kita pun berbau harum dan indah..yeke?!..gilarr..aku boleh imagine Brad Pitt mencarut sekarang..dan semestinya..kata carutannya umpama puisi klasik pulak..mungkin ada betul nya..

owhh..misterinya manusia..kalu ku tahu begini rupa..dari kecil dah ku tanam hasrat untuk menjadi Gaban ataupun Spongebob Squarepants..

pernah kah ku berkata nista?..jawapannya Ya

pernah kah ku berperangai seperti mereka di atas?..jawapannya Ya..tapi zaman kolej..

aku akan berbicara kesat lagi kah selepas ini terhadap wanita?..jawapannya Tidak..kalu boleh aku nak kurangkan kata-kata kesat..bila aku mendengar perbualan mereka-mereka diatas..cukup meloyakan aku..kalu aku bunting..alamatnya boleh gugur kandunganku..cukup un-COOL utk dijadikan habit..hendak2 lagi di hadapan wanita..foohh..betul-betul un-COOL!!..

tidak dinafikan..aku pun mempunyai habit begitu..tapi cukup terkawal..semua kenalanku tahu hanya 'my sudden aggrieved anger' sahaja yang membolehkanku utk berbicara nista..segala maki hamun akan keluar..dan segala nama binatang eksotik serta nama nenek moyang mereka akan keluar..kata-kataku nanti amatlah pedih utk didengar oleh telinga manusia biasa..i shit u not..im expert..mulut aku boleh menjadi lembah beracun jika diinginkan..bak kata sahabat tidak baikku..pada penjelmaan yang lepas aku ialah ketua propaganda parti nazi..tapi sebaliknya ketika aku normal dan rasional..aku seorang yg well mannered kind of guy..pilihan calon menantu yg tepat dan berprospek tinggi..hahaha..aduiilaa

honestly aku cakap..entah apa yang gadis manis itu fikirkan ketika itu..kalu dia tomboy..agaknya kena kuntau la memasing..hmm..aku masih teringat wajah ketidakselesaannya ketika itu..ikut hati hendak shj aku menjadi hero membawa dia lari dari lembah mamak tersebut..tapi by logic..6 lawan 1..agak mengundang kecelakaan jugaklah..kang tidak pasal2 aku tido kat hospital Ampang..hmm..aku pendamkan sahaja niat murni ku itu..dlm hati berdoa jugak utk kesejahteraan nya..

kesimpulannya..aku berpendapat..adalah un-COOL utk berbicara nista & berbahasa kesat terhadap/di depan wanita..its really not cool..deliberately or not..its wrong i thought..betul kata nabi..baik kita kurang berbicara perkara sia-sia..dosa pun kurang..hati orang pun tidak sakit mendengarnya..

harapnya 6 samdol tersebut ambik iktibar dengan aku sekali..dah nama manusia..tidaklah sempurna sangat..

so Yang Arif..i rest my case..jap2..antara 6 samdol tadi..ada seorang mamat betul-betul buat aku berbulu tahap cipan kepanasan dipanggang di atas grill ketika masih bernyawa gamaknya..

beliau berkata.."bodoh punye Van der Sar,bola mcm tu pon xble nak tangkap..nenek aku pun boleh divinglah mcm tuh!!"..diiringi gelak tawa oleh rakan seperjuangannya yg berasa plg COOL di Malaya ketika itu..mamat ini pakai jersey Liverpool..

tahniah ye bro..sms Benitez pasni..kasi endorse nenek lu jd keeper Liverpool..ganti Reina tuh..dahlah kalah dengan Sunderland..gol lawak pulak tuh..

hahahaha..xble dilayan sgt..nnt amarah aku naik..kata-kata nista pulak yg timbul..biarlah ada 6 samdol sahaja..aku tidak mahu jd samdol ke-7..

Selamat Berbicara Kata-Kata Manis..katakan TIDAK pada kata-kata nista..

betul..betul..betul!!..

p/s : mamat liverpool td mendapat panggilan dpd ibunya di rumah..suruh balik dah lewat malam..aku ketawa dlm hati..duduk rumah mak bapak free..makan tanggung berak cangkung..entah2 beli jersi liverpool pun duit daddy kasi..ada hati cakap berapi depan gadis cantek..hilang akal..bikin semua umat semesta alam berapi jer..dahh..shoohh..shoohh..basuh kaki,pegi tido..esok nak jumpa nenek kan?..nak buat appoinment jmp Rafa Benitez utk jawatan kosong penjaga gol..hehehe

Wednesday, October 7, 2009

Eid Mubarak Yang Tiada Kesudahannya


mengikut kitab kuno melayu lama..raya itu sebulan..maka berayalah sebulan dengan sakannya seolah2 esok itu tiada..



ada yg beraya dengan kereta barunye..rumah barunye..motor ekzos gajah barunya..basikal bling2 barunye..wang ang pow note 50 barunye..langsir kain dari Italy barunye..fountain baru dpn umah nk impressed mak mentuanya..kek lapis resipi terbaru dr sarawaknya..emas permata barunye..bini barunye..segalanya barulah..serba serbi baru..tapiii..puasa full ker 30 hari?!berazam baru ker?.ke still buat perangai lama?..klu muslimah gua no comment..kalu full puasa better check doktor k?..;)



tapi itu dulu punye definisi psl raya..skang raya officially 3 hari jer..baki seminggu nak pegi sebulan tuh kita dah tungking terbalik keja daa..tapi untuk menyuburkan semangat 1Malaysia yang dilaung2 kan kem PM kite skang..maka di tiap2 hujung minggu..bg yg mampu mereka akan membuat open-house utk sekelian makhluk agaknya..alhamdulillah..murah rezki korang..harap2 duit halal lah..jgn gunakan alasan bersedekah yg mulia itu digunakan utk 'money laundering' plak..yelahh..mana tau..dpt duit 'bawah meja' ker..kunun2 bonus hari raya..hahaha..sendri mau ingat..nnt sendiri mengadap Pencipta nya sendiri kan??..pandai2 lah berjawab..


tapi nk beraya sebulan tuh dah x practical skg..dulu2 awal 50an,60an,70an ker..blela jgk..buat rombongan keta volkswagen dr JB ke Perlis..haha..baru hippie sket..bwk bekal ulam-ulaman marijuana..baru ding dong bell trip tuh..no offense k (dadah itu durjana!!..dadah Penedol je x durjana)..dahla merudum economy kite skang..kalu suma cuti sebulan beraya..alamatnye pasni kite pakat ramai2 makan roti sardin lahh..cecah dgn mayonaise..sedapnyeee..


gua kat opis skang tengah berusaha utk menghabiskan sisa2 biskut raya..mcm vacuum plak mulut gua nih..yang hairannya..badan gua maintain!!..gua frust bro..mana ble jd nie..kite raya2 nie kenalah menambahkan berat badan..gua nk kelihatan hip dan funky and normal mcm org2 lain yg berisi di hari2 rayanye..gua makan..makan..makan..dann makann..tapi still gie badan gua slim camnie..apa ceritaa?!?!?!..lemang bertiub2 gua makan..ketupat xyah cerita..siap mengigau kena kejar hantu ketupat gua time tido..rendang sental siap menjilat jari..kuah sate dgn nasi himpit berebut masuk perut gua nie..lontong?!..gua dah menjerit mcm kera kelontongan dah kekenyangan..gilarrr..byk gua mkn..koman2 gua target excessive baggage gua kan naik approximately around 20,30++ kilo..something like dat kott..


tapi to my surprise..gua muat gie suar pinggang bersaiz 25?!?!?!..gilarr..mcm curious case of benjamin button plak gua rase..damnedd..adakah ini keajaiban hari raya yg mulia ini..ohh tidakk..oh bulannn..hehe..gua check muka kt mirror..risau gak..mana tau kenan movie tuh..muka gua pon transform jd mcm brett pitt..tapi hampaaaa...hahahaha..


(2 para terakhir gua auta sajaaaa...hahahahaaa..brrppp..kenyang sioot :p)

alhamdulillah..gua survived raya tahun nie..ble conteng kat wall mne2 pasni..ala-ala.."i survived woodstock" la kot..hahaha..

PA boss gua dari hari tu..laaa nie..x abis2 ngomel pasal x dpt bonus raya..gua?!?..adalah join sket2..nak bagi berapi lagi..tapi..siapalah kite..nama pon makan gaji..klu kite jadi boss kendian hari..x tentu gie kite nie nk bagi bonus raya kat employee kite..betul x?..layan sajaa..tu ramai lagi menggangur kt luar tuh..syukur jela kita dpt gaji tiap2 bulan nih..hahaha..gua marah..tapi type kena benda2 elok..kang boss baca..saja2 kena fireddddd...hahahhaaa..selamat petang Boss!!..amacam golf?..dpt buat hole-in-one ker?!..boss kan jelmaan tiger woods..hehe..bodekkkkkk baik punya..kasi dia hanyut dipuput ombak..hahaha :p

last week..adalah pegi buffday party mem gua pye niece..haha..syahduu..orang lain dah berkoyan-koyan anak..kengkawan tgh plan nk kawen plak cuti sekolah nie..kite nie maintain jer ding dong bell..gilarrr..lain nikmatnya makan megi yg dimasak sendri dgn dimasak dgn penuh kasih sayang oleh seorang isteri..hahaha..bermonolog alam perkahwinan plak..dah sampai seru ker gua nie..hahahaha..in my dream..in my dream..sapalah gua nie..muka iras-iras Robert Pattinson..badan berotot mcm Brad Pitt..berkarisma mcm George Clooney plak..siapalah yang nak :p..pompuan Malaysia skang suma high taste bro..setakat buatan Malaysia..x layan beb..hahaha..jual timbang kati lah gua pasni..laku kot..

tgh kita berseronok beraya sebulan nie..BENDERA (persatuan org2 indon haluan kiri cacat otak) nak serang malaysia plak 08.10.09 nih..esok ni..aduhaii..ni satu lagi sengal..gua nk mengutuk tapi simpan di hati jela..tambah dosa kering jer..jangan melatah mcm diorang..kita orang malaysia..penuh dgn toleransi..jgn layan orang2 bodoh..silap haribulan..kita pon jadi bodoh..

tgh2 plan nk mengGANYANG malaysia tuh..padang,sumatera sana kena earthquake plak..hmm..takziah gua ucapkan kepada keluarga2 mangsa..saudara2 kita di sana..masya Allah..gua ada tgk footage kat local news..syahdu gilarr..berkaca jgk air mata jantan gua nie..kesian sioot..ada satu footage dimana seorang ibu menangis merayu anaknya dicari di bawah timbunan bangunan tuhh..itu gilar pye real..gua hisap rokok sambil terkedu..aduii..lagi syahdu dari layan sinetron merepek yg tiada kesudahan..

samoa plak kena tsunami..kite malaysia nie ble tahan jgk..klu x berjaga2..kena dek musibah Tuhan kasi kang..meraban jgk kite..yelaa..eventho kite nie tidak berada dlm lingkungan lingkaran aktif gunung berapi pasifik/gempa bumi segala disaster nie..kena jaga2 jgklaa..sbbye..kite berada dlm lingkaran tersebut..dah nama berjiran dgn Indonesia..berhati2 jela..insyallah harap2 xda pape..

kesengalan itu ditambah dengan tuduhan pihak pembangkang disana bahawa SBY (Susilo Bambang Yudhyono aka current Mr.President) yg bwk suwey segala nie..gilarr..sebabnye mengikut kitab primbon jawa lama..tarikh SBY lahir sama dengan nombor malang..astaghfirullah hal azim..teruk2 malaysia pernah kena bencana alam..x pernah plak gua dgr dr pihak pembangkang teori mcm tuh..hilang akal jiran kita kat sana nih..harapnye..yg dah bermigrasi ke sini tuh..ambiklah genetik bijak pandai org malaysia..insyallah..selamat negara korang di masa hadapan..

sayang seribu kali sayang..cewek2 nya lawa..tapi pria2 nya sengal begok..byk sgt mkn mee sedap yg byk MSG tu kott..kenapa x makan jamu mustika ratu jer..campor dgn ikan salmon..bagi tambah DHA kt otak memasing..baru boleh jadi bijak mcm org malaysia..hahaha..

beralih berita domestic pulak..

adik ipar gua yg first time beraya di United State of Belawai lagi shocked tgk suasana beraya di sana (Republic Sarawak)..dia melaporkan di dlm keta time gua ambik diorang laki bini kt airport..hahaha..baru dia tahu orang sana minum air berkarbonat jer..kaya2 belaka..x main air2 sirap nie..kat malaya je layan..meja plak penuh kek lapis yg menjadi kegilaan orang sini..kitorang sana buat siap tutup mata jer..mcm masak nasik hari2 jer rutinnyer..nak lagi kerek..macam hobi plak buat kek lapis..suke-suke :p..kasi jual mahal2 je dgn org malaya nih..baru eksklusif sket..hehe..

satu benda yg xda kat sini yg ada kat sebelah sana ialah resipi rahsia turun temurun yg gua bakal reveal kann...jeng..jeng..jengggg..cubalah makan kek lapis + air sirap koktel peng guan..yeahhh..itu yg terbaik..speaking london pastu..pasti cool!!..hahaha..hanya ada eksklusif di negeri rakyatnya rata-rata duduk atas pokok bak kata orang malaya yang tidak berpelajaran tinggi tapi menunjuk pandai dalam ilmu geografi..hehe :p (skang ticket air asia dah murah kann..pegi pakat ramai2 pegi sana..pegi ushar..diorang duduk atas pokok ker atau banglo atas bukit?!..baru 1Malaysia beb..huhu)

satu benda yg x best post-raya selebrasi nie..antaranya ialah individu2 yg cuba bermain mercun dengan membakarnya satu-persatu..aduss..pasti mereka berasa cool atas perbuatan mereka ini..tapi bagi gua..ini perkara melemahkan minda..last2 boleh jadi bodoh jugak..nak bakar mercun..bakar je suma..kalu ada 1o kaki..bakar je sampai habis ye adik2..sebijik demi sebijik meletop nie boleh mendatangkan kemarahan..bebudak kat area rumah gua sudah merasa amarah gua akibat perbuatan mereka yg tidak bertanggungjawab ini..hahaha..baru kena jerit..dah menggelabah dahh..boleh kena strok sioott..sapa2 ada baby kat rumah lagi berbulu nie..x tido bebudak..kejanyer terkejut jer..aduihaii..

bestnye raya..kenapa kejap jer?!..hmm..kalu jadi bebudak lagi best..agaknyer raya itu setahun kot..ang pow tu bolehla bukak akaun SSPN pasni ek?!..hahaha..

kejap je nie..tup2 nanti..raya 2010 plak kite siap layan World Cup lagii..gilarr..cepat benar masa berlalu..mcm smlm je rasa baru abis ambik UPSR..:p

itulah raya..tiada kesudahannya..

bak kata Pak Husen Janggut Jarang..andainya Raya adalah anak gadis sunti..sudah pasti ku sunting untuk menjadi isteri pendamping diri..agarku dapat beRAYA setiap hari hingga ke akhir hayatku..

syoknya raya aidilfitri beb!!..jumpa lagi raya edisi 2010 plak..insya Allah..

barkath selamat..:)

*marilah bersama kita sedekahkan al-Fatihah kepada semua mangsa gempa bumi yang terkorban di Padang,Indonesia..moga-moga roh mereka dicucuri rahmat..aminn..